Лечение на меланом

Намери доктор

Лечение на меланом

Лечение на меланом | Anadolu Medical Center

Лечение на меланом

Ефективното лечение на меланом зависи от етапа на развитие този рак на кожата. Етапите се различават главно по дебелината на първичния тумор, както и по наличието или отсъствието на далечни метастази и лезии на лимфните възли.

Нулев етап

Това е началният стадий на кожния меланом, който се нарича още in-situ. В този случай целият тумор се намира в епидермиса, без дори да прониква в дермата – следващия, по-дълбок слой на кожата. Лечението обикновено включва хирургично отстраняване на лезията и околната здрава тъкан. Прогнозата при степен 0 обикновено е добра, с много висок процент на преживяемост. Затова е важно, пациентите да бъдат бдителни към бенките си и своевременно да потърсят консултация с онкодерматолог.

Меланом стадий 1

Туморът вече прониква в дермата, но все още няма засягане на лимфните възли или далечни метастази. Основно лечението се състои в хирургично отстраняване на тумора и околната здрава кожа. В някои случаи лекарите препоръчват биопсия на сентинелен лимфен възел, за да се определи дали туморът се е разпространил в лимфната система. Прогнозата на етап 1 е благоприятна, с висока преживяемост.

Меланом стадий 2

Злокачественият тумор вече расте във всички слоеве на кожата и освен това се разпространява в близките лимфни възли. Лечението включва хирургично изрязване на тумора, заедно с околната здрава тъкан и отстраняване на съседните лимфни възли. Освен това лекарите могат да предпишат конвенционална химиотерапия и/или по-съвременни имунологични или таргетни лечения. Прогнозата за етап 2 зависи от много фактори, включително размера на тумора и степента на засягане на лимфните възли.

Меланом стадий 3

Туморът вече е засегнал всички регионални лимфни възли, както и кожата около първичното огнище. Все още обаче не е метастазирал в отдалечени органи и тъкани. Лечението на този етап включва хирургично изрязване на тумора, околната кожа и всички засегнати лимфни възли. А също и традиционна химиотерапия, имунологично и таргетно лечение, както и лъчетерапия. Прогнозата за меланом в стадий 3 е по-неблагоприятна, с по-висок риск от рецидив и далечни метастази. Основният критерий тук е степента на разпространение на тумора.

Меланом стадий 4

Преходът на заболяването към стадий 4 се фиксира, ако лекарите открият далечни метастази. Най-често вторичните туморни огнища се откриват в черния дроб, белите дробове, мозъка или костите. Лечението на този етап е насочено към забавяне на прогресията на тумора и удължаване на живота на пациента. През последните години възможностите да се лекува меланом в стадий 4 се разшириха значително с най-новите разработки като инхибитори на имунни контролни точки, таргетни лекарства, хирургично отстраняване или лъчева терапия за специфични отдалечени метастази. Прогнозата варира значително в зависимост от местоположението на метастазите, отговора на лечението и цялостното здраве на пациента.

Диагностиката и лечението на меланом, както и други видове рак на кожата е една от специализациите на лекарите на Анадолу Медицински Център. Онкодерматолозите на клиниката са висококвалифицирани специалисти с богат практически опит. В работата си с пациенти те използват всички най-нови методи за борба с рака на кожата, модерно оборудване и лекарства.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.