Ендоскопска операция на дискова херния

Намери доктор

Ендоскопска операция на дискова херния

Ендоскопска операция на дискова херния | Anadolu Medical Center

Ендоскопска операция на дискова херния

В миналото операциите на дискова херния са били отворени хирургични процедури. С развитието на микроскопите и използването им в гръбначната хирургия, микрохирургията донесе успешни резултати. Днес затворените операции на гръбначния стълб се извършват с усъвършенствани системи от камери, наречени ендоскопи. С развитието на технологиите, методът на затворената хирургия вече е предпочитан пред микрохирургичния метод при пациенти с дискова херния.

Какво е затворена операция?

Медицинското наименование на напълно затворената операция на дискова херния е „ендоскопска дискова хирургия“. Това е минимално инвазивен метод за хирургия на гръбначния стълб, който включва минимални разрези и увреждане на тъканите. При този метод хирургът използва ендоскопско оборудване, за да получи достъп до гръбначния диск през малък разрез. В сравнение с традиционната отворена операция, ендоскопската хирургия осигурява по-малко увреждане на тъканите и по-бързо възстановяване.

Как протича ендоскопска операция на дискова херния?

При затворения метод, след влизане през кожния разрез, се почистват хрущялните фрагменти, които са причинили дисковата херния, и се отстранява притискането на нерва. Поради компресията на нерва при пациента могат да възникнат сериозни здравословни проблеми, като загуба на сила, чувствителност и рефлекси или незадържане на урина. Благодарение на напълно затворената операция на дискова херния всички симптоми изчезват и болката на пациента изчезва.

Колко време отнема напълно затворената операция на дискова херния?

Продължителността на процедурата варира, но отнема около час. Тъй като процедурата се извършва под обща анестезия, пациентът обикновено се хоспитализира за един ден. В подходящи случаи е възможно да бъде изписан още същия ден.

При пациенти, които са рискови по отношение на анестезията, може да се предпочете спинална анестезия вместо обща анестезия и тези пациенти могат да бъдат изписани в същия ден.

Какви са предимствата на напълно затворената операция на дискова херния в сравнение с други методи?

При отворените операции на лумбална херния се отстранява повече костна тъкан, за да се достигне до хернията. Това увеличава рисковете по време на операция и периода за възстановяване след нея.

Тъй като затвореният метод включва малък разрез, болничният престой на пациента е по-кратък. При тази процедура има по-малко мускулни разрези в сравнение с отворения метод, следоперативната болка и ограничаването на движенията са по-малки. Накратко, затворената операция увеличава скоростта на възстановяване и улеснява връщането на пациентите към ежедневния им живот.

Операцията на лумбална дискова херния може да се извърши лесно и със затворена система при пациенти със затлъстяване.

В кои случаи се прилага ендоскопска операция?

Ендоскопска операция може лесно да се приложи при всички. Освен при операция на дискова херния, този метод може да се използва и при лечението на други заболявания на гръбначния стълб. Например при спинална стеноза (стесняване на гръбначния канал) и при шийни дискови хернии. Операцията с този метод обикновено е ефективна при лечение на симптоми като болки в кръста, болки в краката, изтръпване и мускулна слабост.

При пациенти, за които ендоскопската хирургия не е подходяща, лечението продължава с други хирургични техники.

Кой не може да се подложи на затворена операция на дискова херния?

Микрохирургичният метод може да бъде по-изгоден при пациенти със силно стеснен диаметър на канала, при пациенти с два отделни проблема, като например едновременно стеноза на канала и херния, и при лумбални приплъзвания.

Ще се повтори ли хернията след операцията?

Хернията може да се повтори, ако не се вземат предпазни мерки. Необходимо е да се разгледат причините за хернията и те да се отстранят. Например, важно е да се намали наднорменото тегло и да се правят редовно физически упражнения. Също така, леглото на пациента да е ортопедично. Ако пациентът работи на бюро, да се обърне внимание на начина на седене и качеството на стола. Пациентите трябва също така да се грижат за себе си и да поддържат качеството си на живот след операцията.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.