Хирургично лечение на рак на стомаха

Намери доктор

Хирургично лечение на рак на стомаха

Хирургично лечение на рак на стомаха | Anadolu Medical Center

Хирургично лечение на рак на стомаха

Рак на стомаха е петата най-разпространена онкологична патология в света и третата по смъртност сред всички злокачествени заболявания. Средната честота на този рак е повече от един милион случая годишно. Този вид тумор най-често засяга жителите на Източна Европа и Азия. Жените са по-малко податливи на това заболяване, отколкото мъжете.

Лечението на рак на стомаха включва всички методи, използвани в онкологията, включително традиционната химиотерапия, съвременните видове фармакотерапия (имунотерапия, таргетна терапия и др.), както и радиационно облъчване. Операцията обаче остава най-ефективният метод. Хирургичното лечение може да се прилага при почти всички пациенти с рак на стомаха. Основните разлики са във вида и степента на операция за рак на стомаха.

Видове операции при рак на стомаха

Всички хирургични процедури при тумори на стомаха могат да бъдат разделени на две големи групи: отворени и минимално инвазивни.

  • Отворената операция включва правенето на големи разрези по протежение на корема, които осигуряват на хирурга широк и директен достъп до стомаха и другите коремни органи.
  • Минимално инвазивна операция, означава, че туморът ще бъде отстранен или чрез няколко малки разреза на предната коремна стена, или чрез въвеждане на ендоскопски инструменти (през устната кухина или коремната стена). Днес минимално инвазивните методи за роботизирана хирургия стават все по-широко разпространени. Например хирургическият робот Da Vinci се използва успешно от няколко години при лечението на рак на стомаха от онколози в Анадолу Медицински Център.

Решението какъв вид операция ще се използва за конкретен пациент се взема от хирурга въз основа на данните от прегледа. Той взема предвид вида на тумора, етапа на неговото развитие, общото здравословно състояние на пациента и други параметри. През последните години обаче всички водещи клиники в света се опитват да извършват подобни интервенции по минимално инвазивен начин. Това значително намалява травмата на операцията, съкращава периода на възстановяване и намалява риска от усложнения.

Обхват на хирургичното лечение

Операциите за отстраняване на рак на стомаха могат да се различават по обема на отстранената тъкан:

  • Резекция на горната или долната част на стомаха. Използва се в началните стадии на заболяването, когато туморът все още не е метастазирал. В този случай се отстранява 30-60% от площта на стомаха. Останалата част от него се свързва директно с хранопровода или с дванадесетопръстника, в зависимост от това коя (горна или долна) част на стомаха е отстранена.
  • Субтотална резекция. Обикновено се извършва при по-ниска локализация на тумора в ранните стадии на неговото развитие. Най-малко 75% от площта на органа се отстранява, оставяйки само малък участък в съседство с хранопровода. Дуоденумът е прикрепен към тази област. Освен това при субтотална гастректомия трябва да се изрежат и околните лимфни възли.
  • Тотална резекция. В по-късните стадии на рак целият стомах се отстранява и хранопроводът и дванадесетопръстникът се свързват директно. Всички близки лимфни възли също се изрязват. Възможно е отстраняване на част от панкреаса, далака и други близки органи.
  • Палиативна хирургия. Такива интервенции се използват при лечението на рак на стомаха в стадий 4, когато туморът вече е прораснал в околните органи и е метастазирал. Целта на операцията е да се осигури преминаването на храната през храносмилателния тракт. Например, това може да бъде чрез байпас, който се създава от част от стомаха. Може да бъде и стент – специална рамка, изработена от тънка тел, която се монтира в стомашната кухина, така че туморът да не го компресира, като по този начин поддържа възможността за преминаване на храна.

 

Хирургично лечение в Анадолу Медицински Център

Хирургията е най-ефективното лечение на рак на стомаха. Това е сериозна процедура, която трябва да се извършва само от опитни хирурзи. Специалистите на Анадолу Медицински Център имат богат опит, тъй като от много години успешно лекуват пациенти със злокачествени заболявания. В работата си онколозите на клиниката използват най-модерните технологии, включително робот-асистирана минимално инвазивна хирургия.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.