Лъчетерапия при рак на гърдата

Намери доктор

Лъчетерапия при рак на гърдата

Лъчетерапия при рак на гърдата | Anadolu Medical Center

Лъчетерапия при рак на гърдата

С методите на лъчетерапия на гърдата тумора се подлага на интензивна радиация или поток от частици, които убиват раковите клетки. Този вид лечение се използва широко при рак на млечнита жлеза.

В зависимост от стадия на заболяването, лъчетерапия на гърдата се използва за различни цели:

  • след операция със запазване на органи (лумпектомия), за да се намали вероятността от рецидив.
  • след пълно отстраняване на жлезата (мастектомия), особено ако туморът е бил по-голям от 5 cm, разпространил се е в лимфните възли или изследването на тъканите е показало положителна граница на резекция.
  • за рак в напреднал стадий – за забавяне на прогресията му, поемане на контрол над болестта и удължаване на живота на пациента.

Класическа лъчетерапия на гърдата

Класическата външна лъчетерапия е подобна на рентгеновото изследване, но по-дълго време. Процедурите се провеждат ежедневно, 5 дни в седмицата в продължение на 6-7 седмици. След органосъхраняваща операция за рак, който не се е разпространил в лимфните възли, често се извършва така наречената хипофракционирана лъчева терапия. Продължава само 3-4 седмици, но се използва по-агресивно облъчване. Това помага за намаляване на риска от странични ефекти.

Класическата техника включва облъчване на цялата млечна жлеза. Но това не винаги е необходимо, тъй като рецидивите често се появяват близо до първичния тумор. Възможно е да се облъчи само тази област, като се използват ускорени методи за частично лъчелечение при рак на гърдата:

Други методи на лъчетерапия на гърдата

Интраоперативната лъчетерапия се извършва директно на операционната маса, преди хирургът да затвори разреза. В този случай се използват високи дози радиация.

3D конформната лъчева терапия доставя радиация възможно най-прецизно на мястото, където е отстранен туморът. Процедурите се провеждат ежедневно в продължение на 10 дни или два пъти дневно в продължение на 5 дни.

Лъчевата терапия с модулиран интензитет е подобна на предишната техника, но позволява оптимално разпределение на дозата на облъчване. Поради това допълнително се намалява въздействието върху околните тъкани.

Оптималната техника се избира от лекуващия онколог съвместно с лъчетерапевта. След операции за запазване на гърдата, когато е отстранена само засегнатата част от млечната жлеза, често все още е необходимо да се облъчи цялата гърда. Това значително намалява риска от рецидив.

Комбинация с други методи на лечение

Ако пациентът е подложен на химиотерапия след операция, тогава обикновено лечението на рак на гърдата с лъчетерапия е разрешено само след нейното завършване. В противен случай заздравяването на тъканите се нарушава и рискът от странични ефекти се увеличава.

В същото време лъчелечението при рак на гърдата може да се комбинира с хормонална и таргетна терапия.

Ефективност на лечението

При навременно лечение на рак на гърдата пациентът има големи шансове за успешно лечение и дългосрочна ремисия. За заболяване, което може да бъде диагностицирано в ранните етапи, петгодишната преживяемост се доближава до 100%. Мултидисциплинарни екипи специалисти на Анадолу Медицински Център използват всяка възможност за увеличаване на шансовете за ремисия, свеждане до минимум риска от рецидив и контрол на заболяването в късните стадии.

Лъчетерапия на гърдата в Анадолу Клиник

В Анадолу Медицински Център се използват последно поколение оборудване в радиационната технология. Radixact и Variant Edge правят лъчетерапията при рак на гърдата не само ефективна, но и най-безопасния метод за лечение. В повечето случаи пациентите понасят процедурите комфортно, без значителни странични ефекти.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.