Внимание – меланом!

Намери доктор

Внимание – меланом!

Внимание – меланом! | Anadolu Medical Center

Внимание – меланом!

Според Световната здравна организация около 300 000 нови случая на меланом се диагностицират всяка година. Приблизително 60 000 пациенти умират всяка година от болестта. Под въздействието на фактори на околната среда като ултравиолетова радиация, както и застаряването на населението и промените в начина на живот, заболеваемостта продължава да нараства. Ранното откриване и съвременните лечения обаче могат да увеличат преживяемостта и да подобрят прогнозата.

Меланомът е злокачествен кожен тумор, който се развива от клетки, които произвеждат пигмента меланин. Това не е единственият вид рак на кожата, но най-опасния и агресивен. Меланомът представлява приблизително 1-2% от всички ракови заболявания на кожата, но е отговорен за повечето смъртни случаи, свързани с рак на кожата. Този тумор расте бързо и рано започва да метастазира, което сериозно влошава прогнозата.

Симптоми на меланом

Най-често туморът възниква от бенка, която вече съществува върху кожата. Признаците за нейното израждане в рак са лесни за запомняне според правилото “ABCDE”:

  • А (Asymmetry – Асиметрия) – Едната половина на бенката изглежда различно от другата.
  • B (Borders – Граници) – Ръбовете на бенката са неравни, замъглени или назъбени.
  • C (Color – Цвят) – Повърхността на бенката е неравномерно оцветена, в различните части има различна пигментация.
  • D (Diameter – Диаметър) – Максималният размер на една бенка надвишава 6 милиметра.
  • E (Evolving – Развиващ се) – Външният вид на бенката, включително нейният размер, форма, цвят, се променя с времето.

Ако забележите дори един от тези симптоми, трябва незабавно да посетите лекар. Разбира се, дори да видите някои от признаците на “ABCDE”, това не означава, че имате рак на кожата. Диагнозата може да се постави само от лекар след професионален преглед. Но всеки трябва да поддържа тази „бдителност за рак“ и, ако се съмнява, незабавно да потърси медицински съвет. В крайна сметка само един малък, но навременен преглед може да спаси живота ви!

Диагностициране на меланом

Важно изследване при съмнение за злокачествено заболяване е дерматоскопията. Това е неинвазивно изследване, при което онкодерматологът изследва кожна неоплазма с помощта на дерматоскоп. С това изследване може да се постави предварителна диагноза. За изясняване на заключението или за търсене на метастази, лекарите могат да предпишат образни изследвания: ултразвук, компютърна, магнитно-резонансна или позитронно-емисионна томография.

Диагностиката и лечението на меланом, както и други видове рак на кожата е една от специализациите на Анадолу Медицински Център. Онкодерматолозите на клиниката са висококвалифицирани специалисти с богат практически опит. В работата си с пациенти те използват всички най-нови методи за борба с рак на кожата, модерно оборудване и лекарства.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.